Sunday, April 4, 2010

Boikot demi Islam

Assalamualaikum.
Alhamdulillah hari ini kita masih lagi kita,walaupun kita banyak buat dosa tapi dengan tangan kanan kita Allah masih suapkan nasi ke mulut kita.
Dengan lidah kita Allah masih benarkan kita menyebut kalimah Syahadah yakni kunci syurga, Alhamdulillah. 
Kalini saya terpanggil untuk turut memberi pandangan dalam isu boikot terhadap barangan yahudi. 
Di negara kita sendiri Malaysia boikot barangan yahudi dan amerika ini setahu saya diilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir. 
Apa yang saya nak ulas di sini ialah kesannya dan kerjasama daripada saudara seagama kita sendiri kaum Muslimin. 
Sebagaimana yang kita sedia maklum ada di antara masyarakat Islam sendiri yang memandang remeh isu boikot ini dan kurang memberi kerjasama atas alasan di sini ramai pekerja-pekerja yang terdiri dari kalangan orang Islam itu sendiri. 
Persoalannya ialah APA YANG KITA DAH BUAT UNTUK ISLAM DAN UMATNYA ? Sedikit di antara kita yang mengamalkan Islam secara sempurna termasuk sembahyang berjemaah 5 waktu sehari, dan lebih sedikit di antara kita yang faham tentang agama untuk disebarkan.
Jadi apa yang kita dah korbankan untuk Islam? Apa kita tidak berasa marah atau sedih dengan saudara-saudara Islam kita yang dibunuh ditindas? 
Kita sekarang lebih suka bersikap ` tak apa nanti adala sesiapa yang buat itu, tak apa tak pegi masjid nanti adala sesiapa yang pergi, tak apa tak cegah maksiat nanti adalah sesiapa yang cegah `.
INILAH sebenarnya sikap yang patut kita buang kerana ianya mencerminkan sikap tidak kisah kita dan saf-saf persaudaraan kita yang lemah. 
Rasulullah SAW sendiri telah bersabda kita Umat Islam adalah bersaudara bagaikan satu jasad yang mana jika satu anggota merasa sakit maka seluruh jasad akan merasa sakit. 
Kalaulah ini sedikit pengorbanan yang kita mampu buat untuk Islam dan Umat Palestin, kenapa kita tak mampu?!! 
Boikot tidak bermakna kita harus berhenti dari menggunakan sesuatu, tetapi kita pilih untuk mencari alternatif lain menggunakan produk kaum Muslimin terutamanya. 
Kalau kita sendiri yang beli barang yahudi tak beli barang orang Islam, malulah kita kalau kita berani cakap moga-moga nanti umat Islam kuasai ekonomi. 
Misalnya dari menggunakan colgate bolehla menggunakan Safi, dua-dua pun ubat gigi jugak.
Atau dari minum kopi starbuck bolehla minum kopi di kedai kopi Islam. 
TAPI sayangnya kita sebenarnya tak kisah, malah ada diantara kita tangkap gambar minum di kedai starbuck dengan bangganya. 
Tidak adakah sedikit pun rasa malu? atau rasa mengkhianat terhadap saudara-saudara Islam kita di Palestin? 
Mereka di hina di bunuh setiap hari. Dan setiap hari juga mereka berharap bantuan dari kita saudara seagama. 
BERAPA banyakkah duit yang telah kita keluarkan untuk di sedekahkan kepada rakyat Palestin?!!
 Kita ada Viva Palestin dan bermacam-macam lagi saluran kerajaan sediakan untuk kita sama-sama membantu umat Islam Palestin. 
Kita kena ingat dan faham betul-betul, yang menggunakan produk yahudi itu orang kafir konfem punya, takkanla kita orang Islam pun tergamak nak guna jugak? 
starbuck, mcdonald, coca-cola terutamanya dengan bongkaknya terang-terang kata pihak kami memang memberi sebahagian pendapatan untuk zionis atau dengan kata lain untuk bunuh umat Islam. 
KITA TAK MERASA HINA kah untuk makan dan minum apa yang mereka jual setelah mereka dengan sombong bongkak mengeluarkan kenyataan begitu?!! 
Wahai Umat Islam, musuh kita di depan mata, kenapa di antara kita masih ada yang ragu-ragu samada kita patut tentang musuh kita itu?
 Kita lupakah?!! Kita lupakah?!! Kita lupakah?!! 
yang memberi rezeki itu Allah, yang menyuapkan makan ke mulut kita itu Allah bukan kafir-kafir laknatullah ini. 
Mereka membunuh saudara kita dengan wang yang kita bekerja keras setiap bulan. 
Ingatlah wahai setiap anak Adam, sesungguhnya setiap rezeki kita telah Allah tetapkan.
YAKINLAH setiap butir beras yang masuk ke dalam mulut kita, setiap udara yang kita nafas telah ditulis nama kita padanya maka barulah ia menjadi hak kita. 
Bila rezeki kita habis maka pada waktu itu ajal akan tiba dan kita akan ditanya di hadapan Allah nanti apa yang telah kita buat untuk Islam. 
Yakinlah boikot kita terhadap barangan yahudi ini takkan menjejaskan pekerja Islam dan kalaupun terjejas tentulah kerana Allah telah sediakan yang lebih baik lagi. 
Kita umat Islam tak bersangka buruk pada Allah, bila kita susah kita sabar kerana mungkin Allah nak hapuskan dosa kita yang lalu, dan bila senang kita bersyukur dengan nikmat Allah. 
JANGANLAH kita lupa Rasulullah SAW kekasih Allah sendiri pernah makan daun-daun untuk mengalas perut,pakaian baginda pakaian yang biasa sahaja, rumah baginda bukan rumah banglo takde aircond. 
Adakah kesenangan itu bermaksud Allah sayangkan kita? 
TIDAK, tapi Allah lebih suka orang yang berkorban berjihad di jalan Allah. 
Wahai UMAT ISLAM tentanglah yahudi bongkak yang membunuh umat Islam, buat mereka telah tertutup segala pintu perbincangan dan rundingan sepertimana mereka menutup pintu rundingan kepada pihak Islam, TERUSKANLAH BOIKOT kerana mungkin itulah sekecil-kecil perjuangan yang kita mampu demi membela rakyat Palestin dan demi menjaga AL-Aqsa kita. 
Wallahualam

luahan penuh emosi dari seorang teman..
terima kasih utk peringatan itu, sahabat...
moga kita sama2 dalam redhaNya..

No comments: